Εργοθεραπεία

Εργοθεραπεία

Εργοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με άτομα με νοητικές, κινητικές, γνωστικές, σωματικές, ψυχοκοινωνικές διαταραχές τις οποίες προσπαθεί είτε να βελτιώσει είτε να τις θεραπεύσει χρησιμοποιώντας το έργο, δηλαδή τις δραστηριότητες.

Στόχος της είναι να αυξήσει στο μέγιστο βαθμό τη καθημερινή λειτουργικότητα του ατόμου, να εξελίξει δεξιότητες, και να παρεμποδίσει την απώλειά τους, έτσι ώστε το άτομο να μπορεί να είναι αυτόνομο και να μπορεί να πάρει μέρος σε ασχολίες σημαντικές για εκείνον.

Οι βασικοί τομείς της ανθρώπινης λειτουργικότητας στους οποίους παρεμβαίνει ο εργοθεραπευτής, είναι η αυτοφροντίδα δηλαδή η προσωπική υγιεινή, η ένδυση, η υπόδηση, η προετοιμασία φαγητού και η σίτιση, η μετακίνηση και η κοινωνικοποίηση όπως και η συμμετοχή του σε δραστηριότητες που έχουν σκοπό τη διασκέδαση, τη χαλάρωση, την ευχαρίστηση και την έκφραση του εαυτού του. Ένας άλλος σημαντικός τομέας είναι η εργασία και η παραγωγικότητα που περιλαμβάνει τη φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας και η συμμετοχή σε σχολικές αλλά και σε εργασιακές υποχρεώσεις.

Με ποιόν τρόπο θέτουμε τους στόχους της εργοθεραπευτικής συνεδρίας.

  • Γίνεται η πρώτη επαφή – γνωριμία με το παιδί.
  • Λήψη ιστορικού από τον γονέα στο οποίο καταγράφονται πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες καθημερινής ζωής του παιδιού τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο.
  • Επιλέγουμε δραστηριότητες με τις οποίες αξιολογούμε σε ποιες δεξιότητες υστερεί ή δυσκολεύεται το παιδί.
  • Θέτουμε τους αρχικούς μας στόχους θεραπευτής-γονέας.
  • Επαναξιολόγηση των αποτελεσμάτων έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι στόχοι έχουν επιτευχθεί και να θέσουμε νέους στόχους ή να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο παρέμβασης.
chrysa 15

Χρύσα

Εργοθεραπεύτρια
konstantina dimou

Κωνσταντίνα

Εργοθεραπεύτρια