Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία

Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ) είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που συνδυάζει στοιχεία της γνωσιακής και της συμπεριφορικής θεραπείας. Στόχος της είναι να βοηθήσει τα άτομα να αναγνωρίσουν και να αλλάξουν αρνητικές σκέψεις, πεποιθήσεις και συμπεριφορές που μπορεί να συμβάλλουν σε ψυχολογικά προβλήματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη, οι φοβίες, και άλλες ψυχικές διαταραχές.

Βασικές Αρχές της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας:

  1. Γνωσιακή Αναδόμηση: Οι σκέψεις επηρεάζουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας. Στη ΓΣΘ, οι θεραπευόμενοι μαθαίνουν να εντοπίζουν δυσλειτουργικές σκέψεις και να τις αναδομούν με πιο ρεαλιστικές και θετικές.

  2. Συμπεριφορικές Τεχνικές: Οι θεραπευόμενοι ενθαρρύνονται να εμπλακούν σε δραστηριότητες που μειώνουν το άγχος ή την κατάθλιψη, π.χ., έκθεση σε φοβικές καταστάσεις για την αντιμετώπιση φόβων.

  3. Πρακτική Εφαρμογή: Η ΓΣΘ είναι επικεντρωμένη στη λύση προβλημάτων και στη διδασκαλία δεξιοτήτων που μπορεί κάποιος να εφαρμόσει στην καθημερινή ζωή.

  4. Συνεργατική Προσέγγιση: Ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος συνεργάζονται στενά για να εντοπίσουν προβλήματα, να θέσουν στόχους και να εφαρμόσουν τεχνικές.

Η ΓΣΘ είναι συνήθως βραχείας διάρκειας, με θεραπευτικές συνεδρίες που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα προβλήματα και στόχους. Είναι μια από τις πιο επιστημονικά τεκμηριωμένες μορφές ψυχοθεραπείας και χρησιμοποιείται ευρέως σε μια ποικιλία ψυχολογικών διαταραχών.